U bent hier

Westerborkpad 9: Nunspeet - Wezep

Log in voor toegang tot de complete gegevens van deze wandeling.

Alle OHP'ers die op dit moment een betaald abonnement hebben, kunnen inloggen met hun gebruikersnaam en zelfgekozen wachtwoord.

Ben je al geregistreerd (heb je een account) en ingelogd? Dan is mogelijk je abonnement verlopen en hebben we de jaarlijkse bijdrage van 5 euro nog niet ontvangen. Betaal alsjeblieft je bijdrage en probeer het op een later tijdstijp nog een keer.

Ben je nog niet geregistreerd (heb je geen account) en wil je graag met ons meewandelen? Dan kun je je via deze website registreren. Gebruik hiervoor de link nieuw account aanmaken. Mocht je vragen hebben over Op Hoge Poten, neem dan  contact met ons op.

Ben je al geregistreerd, maar heb je nog geen wachtwoord gekozen voor onze website? Log dan eenmalig in met de gegevens / link die je per e-mail hebt gekregen. Daarin wordt je gevraagd om je eigen wachtwoord te kiezen.

Wandeldatum: 
zondag, 26 november, 2023
Afstand: 
25 km

Tussen Nunspeet en Wezep staan in het boekje van het Westerborkpad aftakkingen naar Vierhouten en Elburg. Deze extra wandelingen wil ik nu overslaan, hoe interessant ze ook zijn. Want de hoofdroute is nog lang en de planning daarvoor is al ingewikkeld genoeg. Daarover zo meer.

Toch wil ik deze twee bijzondere bestemmingen wel even toelichten – wie weet komen we, of kom jij, er alsnog ooit. Midden in de bossen bij Vierhouten bevond zich in 1943 en 1944 een verscholen dorp, het Pas-Op-Kamp. Daar werd aan 80-120 onderduikers een schuilplaats geboden, allerlei verschillende soorten mensen: van Joden tot agenten die weigerden te werken voor de bezetter, geallieerde piloten én een gedeserteerde Duitse soldaat. Na verraad wisten de meeste onderduikers te ontkomen, een enkeling overleefde het echter niet.
In vestingstad Elburg woonden vanaf 1700 Joden, afkomstig uit Duitsland en Bohemen. Een eeuw later bestond de Joodse gemeenschap uit ongeveer twintig gezinnen, die vooral actief waren in de handel. Halverwege de 19e eeuw kregen zij toestemming voor een eigen synagoge, die werd gerealiseerd in de pakhuizen van de Joodse gebroeders Wolff. In de Tweede Wereldoorlog zijn alle Elburgse Joden gedeporteerd en van hen keerde niemand terug, waarna de Joodse gemeente in 1947 formeel werd opgeheven. In de voormalige synagoge huist sinds 2008 het museum Sjoel Elburg.

Wij lopen na de eerste kilometers door de bebouwde kom van Nunspeet de bossen in en dat blijft zo tot ’t Harde. We zijn dan bijna op de helft van deze lange etappe en kunnen uitgebreid uitblazen en bijtanken bij La Place langs snelweg A28. Ook na ’t Harde blijft het bossig en lopen we af en toe op de rand van bos en akkers. Moe misschien, maar hopelijk voldaan eindigen we deze dag bij station Wezep.

Vooruitlopend op de toekomst wil ik hier vast melden dat vanwege de beperkte beschikbaarheid van het openbaar vervoer in sommige landelijke gebieden er twee etappes (Zwolle-Lichtmis en Lichtmis-Meppel) op zaterdagen gelopen zullen worden en dat ik de twee voorlaatste etappes (Hoogeveen-Wijster en Wijster-Hooghalen) helemáál laat vervallen, omdat daar op zondag nóch op zaterdag een bus rijdt. Uiteraard gaan we daarna nog wel naar Westerbork, een dagexcursie in juni met een korte wandeling (5 km heen en 5 km terug), en wil ik in augustus de proloog in Amsterdam lopen, van station Amsterdam Centraal naar de Hollandsche Schouwburg, met bezoeken aan het Holocaust Namenmonument en als het lukt het Anne Frank Huis.