U bent hier
Westerborkpad 8: Harderwijk-Nunspeet
Log in voor toegang tot de complete gegevens van deze wandeling.
Alle OHP'ers die op dit moment een betaald abonnement hebben, kunnen inloggen met hun gebruikersnaam en zelfgekozen wachtwoord.
Ben je al geregistreerd (heb je een account) en ingelogd? Dan is mogelijk je abonnement verlopen en hebben we de jaarlijkse bijdrage van 5 euro nog niet ontvangen. Betaal alsjeblieft je bijdrage en probeer het op een later tijdstijp nog een keer.
Ben je nog niet geregistreerd (heb je geen account) en wil je graag met ons meewandelen? Dan kun je je via deze website registreren. Gebruik hiervoor de link nieuw account aanmaken. Mocht je vragen hebben over Op Hoge Poten, neem dan contact met ons op.
Ben je al geregistreerd, maar heb je nog geen wachtwoord gekozen voor onze website? Log dan eenmalig in met de gegevens / link die je per e-mail hebt gekregen. Daarin wordt je gevraagd om je eigen wachtwoord te kiezen.
Provincie:
- Gelderland
Niet iedereen zal het weten, maar Harderwijk huisvestte van 1648 tot 1811 een heuse universiteit: de Universiteit van Harderwijk, ook wel Gelderse Universiteit of Academie te Harderwijk genoemd. In de binnenstad zijn nog een paar gebouwen van de voormalige universiteit te zien, zoals een snijcamer in het gebouw van het huidige Marius van Dokkum Museum en het Linnaeustorentje. Onze route komt er niet pal langs, maar wellicht kunnen we even de Academiestraat in duiken voor minstens een blik op het torentje.
De universiteit trok ook Joden naar Harderwijk, en begin 1759 kregen enkele Joodse inwoners toestemming om godsdienstoefeningen te houden en een Joodse gemeente op te richten. De huidige synagoge (die we sowieso wél zullen passeren) dateert van 1840. De Joodse gemeenschap groeide in die jaren aanvankelijk uit tot 294 personen, waarna het aantal weer afnam. Van de Joden die in 1941 nog in Harderwijk woonden, overleefden twee gezinnen door onder te duiken de Sjoa. De overige Joodse inwoners werden weggevoerd en vermoord. Ter nagedachtenis aan hen is aan de gevel van de synagoge een monument aangebracht.
Een kilometer of drie na het centrum van Harderwijk (vanaf het station is het eerst nog twee kilometer lopen naar het centrum toe) verlaten we de stad, en na nog eens ruim twee kilometer steken we de spoorlijn over en betreden we het Koopmansbosch. Vanaf dan lopen we vijf kilometer door bos, over hei en stuifzand (het Hulshorsterzand).
Bij Hulshorst steken we de spoorlijn weer over, gaan aan de noordkant ervan een klein stukje door landbouwgebied en vervolgens lopen we de laatste kilometers tot Nunspeet weer door bos, het Belvedèrebosch in dit geval.