U bent hier

Westerborkpad 16: De proloog - Amsterdam

Log in voor toegang tot de complete gegevens van deze wandeling.

Alle OHP'ers die op dit moment een betaald abonnement hebben, kunnen inloggen met hun gebruikersnaam en zelfgekozen wachtwoord.

Ben je al geregistreerd (heb je een account) en ingelogd? Dan is mogelijk je abonnement verlopen en hebben we de jaarlijkse bijdrage van 5 euro nog niet ontvangen. Betaal alsjeblieft je bijdrage en probeer het op een later tijdstijp nog een keer.

Ben je nog niet geregistreerd (heb je geen account) en wil je graag met ons meewandelen? Dan kun je je via deze website registreren. Gebruik hiervoor de link nieuw account aanmaken. Mocht je vragen hebben over Op Hoge Poten, neem dan  contact met ons op.

Ben je al geregistreerd, maar heb je nog geen wachtwoord gekozen voor onze website? Log dan eenmalig in met de gegevens / link die je per e-mail hebt gekregen. Daarin wordt je gevraagd om je eigen wachtwoord te kiezen.

Wandeldatum: 
zondag, 15 september, 2024
Afstand: 
6,5 km

Provincie:

Op zondag 18 augustus hebben we de laatste kilometers van het Westerborkpad gewandeld, van Hooghalen naar Kamp Westerbork. We bezochten het Herinneringscentrum en liepen vervolgens nog 2,5 km naar het voormalige kampterrein, waar een gids een interessante uitleg gaf over het kamp. En nu zijn we klaar. Dat wil zeggen, bijna.

Vandaag doen we nog de proloog in het centrum van Amsterdam. We beginnen waar we destijds met het Westerborkpad zijn begonnen, bij de Hollandsche Schouwburg aan de Plantage Middenlaan. We hebben een gids, Stanley Winnik, die bij ons is gekomen via Koos van Nes, een van de trouwe meewandelaars op het Westerborkpad. Stanley is vrijwilliger bij het Joods Museum, bestuursvoorzitter van Joods Educatief Centrum Crescas, bestuurslid van Joods Maatschappelijk Werk en hij vertelt op lagere scholen oorlogsverhalen namens de Stichting ‘Na de Oorlog’. Meer over/van Stanley vind je hier en hier.

We gaan om 10.30 uur van start, met een bezoek van een halfuur aan de Hollandsche Schouwburg. Voor de liefhebbers is er daaraan voorafgaand gelegenheid om een kop koffie te drinken bij café Koosje, Plantage Middenlaan 37, schuin tegenover de Schouwburg (net als twee jaar geleden). Ik ben daar vanaf 9.30 uur.

Aansluitend bezoeken we de Portugees-Israëlitische synagoge op het Mr. Visserplein, ook wel de Snoge genoemd (van het Portugese ‘esnoga’: synagoge). We zullen hier een uur tot anderhalf uur doorbrengen. De Snoge is nog in de oorspronkelijke staat: er is geen elektriciteit en geen verwarming. Het kan er fris zijn, dus zorg dat je daar op voorbereid bent. Binnen is een keppel is verplicht, die keppels worden bij de ingang uitgereikt. En neem je Museumjaarkaart mee!
Aansluitend, rond 13.00 uur, zullen we ergens lunchen. Zodra ik weet met hoeveel mensen we zijn, zal ik proberen in de buurt een locatie te reserveren. Meld je dus aan bij mij voor deze excursie, tot uiterlijk een week van tevoren.

Indrukwekkend is het Holocaust Namenmonument aan het begin van de Weesperstraat. Dat kunnen we in stilte gezamenlijk bekijken, en daarna lopen we de route van de proloog van het Westerborkpad in omgekeerde volgorde. Naar station Amsterdam Centraal, langs markante plekken uit de Joodse- en oorlogsgeschiedenis, waaronder het Waterloo-, Rembrandt- en Thorbeckeplein, het Homomonument en het Anne Frank Huis.