U bent hier

Westerborkpad 15: Hooghalen-Kamp Westerbork-Hooghalen

Log in voor toegang tot de complete gegevens van deze wandeling.

Alle OHP'ers die op dit moment een betaald abonnement hebben, kunnen inloggen met hun gebruikersnaam en zelfgekozen wachtwoord.

Ben je al geregistreerd (heb je een account) en ingelogd? Dan is mogelijk je abonnement verlopen en hebben we de jaarlijkse bijdrage van 5 euro nog niet ontvangen. Betaal alsjeblieft je bijdrage en probeer het op een later tijdstijp nog een keer.

Ben je nog niet geregistreerd (heb je geen account) en wil je graag met ons meewandelen? Dan kun je je via deze website registreren. Gebruik hiervoor de link nieuw account aanmaken. Mocht je vragen hebben over Op Hoge Poten, neem dan  contact met ons op.

Ben je al geregistreerd, maar heb je nog geen wachtwoord gekozen voor onze website? Log dan eenmalig in met de gegevens / link die je per e-mail hebt gekregen. Daarin wordt je gevraagd om je eigen wachtwoord te kiezen.

Wandeldatum: 
zondag, 18 augustus, 2024
Afstand: 
10 km

Provincie:

Op zondag 30 oktober 2022 begonnen we bij de Hollandsche Schouwburg in Amsterdam aan onze voetreis naar Westerbork. En nu, een kleine twee jaar later, hebben we bijna 330 kilometer afgelegd en lopen we het laatste stukje, van Hooghalen naar Westerbork.
We hebben veel gezien onderweg. Sporen van Joods leven, zowel hedendaags als uit het verleden. Veel (voormalige) synagoges. Joodse begraafplaatsen, van piepkleine tot de reusachtige in Muiderberg, die nog steeds in gebruik is. Talloze gedenktekens voor mensen die in de Tweede Wereldoorlog om het leven zijn gebracht. En adressen waar onderduikers wél een veilig heenkomen hadden kunnen vinden. We zijn speciaal een keer teruggegaan voor een bezoek met een uitgebreide rondleiding aan Kamp Amersfoort – huiveringwekkend ).
Daarnaast was het ook, zoals verwacht, vaak een heel mooi traject. Door het bos en over de hei, langs rivieren en kanalen, door landbouwgebieden. Soms een beetje te dicht langs de spoorlijn of een snelweg, maar daar valt bijna niet aan te ontkomen in het volle Nederland. En het was fijn om een aantal vaste wandelmaatjes te hebben, die hun best hebben gedaan om zo vaak mogelijk mee te gaan. Tegelijkertijd sloten zich ook steeds nieuwe wandelaars aan, sommigen voor één keer, anderen zijn gebleven. Heel fijn was dat Stef mij de organisatie van een ingewikkeld deel van het parcours uit handen heeft genomen en daarvoor een heel weekend heeft georganiseerd, met van tevoren geboekte koffiestops, een diner en een overnachting in Wijster.
En nu zit het er bijna op. In september lopen we nog een heel klein gedeelte in Amsterdam, etappe 0, de proloog, 6,5 km van station Amsterdam Centraal langs het Anne Frank Huis en door de Joodse buurt naar de Hollandsche Schouwburg. Koos heeft iemand geregeld die ons kan rondleiden langs het Holocaust Namenmonument en door de Portugese Synagoge aan het Mr. Visserplein.

Maar nu eerst dus de eindbestemming van onze reis. Vanaf Hooghalen is het 2 km lopen naar museum Herinneringscentrum Kamp Westerbork. Het Herinneringscentrum herbergt een bijzondere en waardevolle collectie. De brieven, documenten, foto's en objecten vertellen het verhaal van kamp Westerbork en van de mensen die er woonden, werkten of gevangen zaten. De nadruk ligt hierbij op de periode 1939-1945, de tijd dat kamp Westerbork dienstdeed als vluchtelingenkamp en later als doorgangskamp. Drie kilometer verderop bevinden zich het terrein van Kamp Westerbork zelf en het Nationaal Monument Westerbork, waarvan we allemaal het beeld wel kennen: de restanten van de oude spoorlijn met de omgebogen rails. Het museum en het kampterrein zijn met elkaar verbonden door educatieve wandelroutes en er rijdt tegen betaling een pendelbus.