U bent hier
Westerborkpad 13: Hoogeveen – Wijster – Hooghalen (weekend)
Log in voor toegang tot de complete gegevens van deze wandeling.
Alle OHP'ers die op dit moment een betaald abonnement hebben, kunnen inloggen met hun gebruikersnaam en zelfgekozen wachtwoord.
Ben je al geregistreerd (heb je een account) en ingelogd? Dan is mogelijk je abonnement verlopen en hebben we de jaarlijkse bijdrage van 5 euro nog niet ontvangen. Betaal alsjeblieft je bijdrage en probeer het op een later tijdstijp nog een keer.
Ben je nog niet geregistreerd (heb je geen account) en wil je graag met ons meewandelen? Dan kun je je via deze website registreren. Gebruik hiervoor de link nieuw account aanmaken. Mocht je vragen hebben over Op Hoge Poten, neem dan contact met ons op.
Ben je al geregistreerd, maar heb je nog geen wachtwoord gekozen voor onze website? Log dan eenmalig in met de gegevens / link die je per e-mail hebt gekregen. Daarin wordt je gevraagd om je eigen wachtwoord te kiezen.
Provincie:
- Drenthe
We zijn inmiddels in de 5e en laatste provincie van het Westerborkpad aangekomen. Landschappelijk gezien heeft Drenthe waarschijnlijk de mooiste etappes door dun bevolkte boerenlandschappen, die in mei fris groen en lommerrijk zijn. De keerzijde is dat er onderweg weinig horeca is én dat de dorpen minder goed ontsloten zijn door openbaar vervoer. Zo ook eind- en beginpunt Wijster waar de bus in het weekend niet rijdt, zodat we daar een overnachting hebben gepland, zie ‘Aanvullende opmerkingen’ hierboven. Je kunt echter vanuit Wijster ook met een hubtaxi naar station Beilen of Hoogeveen nemen.
We beginnen op zaterdag met een snelle koffie in De Stationshuiskamer van Hoogeveen NS We wandelen vervolgens door een van oorsprong hoogveengebied met hier en daar nog oude veenkoloniën zoals Tiendeveen. Door de vervening is het landschap uitermate rechthoekig van vorm. Na 8 km. passeren we Mini Camping De Zandgaten waar we koffie kunnen kopen (maar reken niet op een lunch aanbod). Vanuit hier is het nog 3 km. naar Kremboong, een restant van een bosgebied waar Kamp Kremboong plaats bood aan 240 Joodse dwangarbeiders.
De route loopt vervolgens door het beekdal van het Oude Diep. Het beekje meandert door het landschap dwars door natte hooilanden. Het landschap wordt bepaald door de VAM-berg, een voormalige afvalberg van 63 meter hoog. Deze is voor recreatie en sport heringericht, zodat deze nu op een Limburgse heuvel lijkt. We wandelen naar de top waar we bij Informatiecentrum de Blinkerd van de mooie uitzichten kunnen genieten.
We vervolgen onze route en bereiken na zo’n 5 km. het eindpunt bij Herberg Eijg & Wijs in Wijster. Dit dorp kwam in dec. 1975 in het nieuws door de Molukse treinkaping. Wij kunnen er dineren en overnachten (zie: ‘Aanvullende opmerkingen’ hierboven), maar je kunt er ook voor kiezen om met een taxibusje naar station Beilen of Hoogeveen te gaan om je route te vervolgen naar huis.
Op zondag vertrekken we rond 9:00. We wandelen pal langs de spoorlijn naar het noorden. We passeren het buurtschap Ter Horst en wandelen door het weidse Drentse boerenland verder naar Beilen. Dit dorp is ook gelegen aan de spoorlijn naar Assen waar in de oorlog Joden over werden afgevoerd naar de werk- en deportatiekampen. Als je in Valk Hotel Spier overnacht, dan kun je ook een directe route naar Station Beilen kiezen (eveneens ongeveer 7 km.). In Beilen houden we onder voorbehoud een koffiepauze, want mogelijk is vóór het middaguur alle horeca nog gesloten.
We vervolgen onze route en passeren na enige tijd het Oranjekanaal, dat zijn eigen rol heeft gespeeld in de geschiedenis van kamp Westerbork. Zo werden voedsel, bouwmaterialen en in de omgeving neergeschoten vliegtuigen via het Oranjekanaal naar kamp Westerbork verscheept. Na 10 km. bereiken we het esdorp Hooghalen waar we de bus naar Beilen NS of Assen NS kunnen nemen.