U bent hier

Westerborkpad 10: Wezep-Zwolle

Log in voor toegang tot de complete gegevens van deze wandeling.

Alle OHP'ers die op dit moment een betaald abonnement hebben, kunnen inloggen met hun gebruikersnaam en zelfgekozen wachtwoord.

Ben je al geregistreerd (heb je een account) en ingelogd? Dan is mogelijk je abonnement verlopen en hebben we de jaarlijkse bijdrage van 5 euro nog niet ontvangen. Betaal alsjeblieft je bijdrage en probeer het op een later tijdstijp nog een keer.

Ben je nog niet geregistreerd (heb je geen account) en wil je graag met ons meewandelen? Dan kun je je via deze website registreren. Gebruik hiervoor de link nieuw account aanmaken. Mocht je vragen hebben over Op Hoge Poten, neem dan  contact met ons op.

Ben je al geregistreerd, maar heb je nog geen wachtwoord gekozen voor onze website? Log dan eenmalig in met de gegevens / link die je per e-mail hebt gekregen. Daarin wordt je gevraagd om je eigen wachtwoord te kiezen.

Wandeldatum: 
zondag, 14 januari, 2024
Afstand: 
16,5 km

Provincie:

Vanaf station Wezep lopen we meteen in de bossen, afgewisseld met een stukje over de Wezepsche Heide. Na 5 km bereiken we Hanzestad Hattem, maar pas na een omtrekkende beweging van 4 km komen we in het mooie centrum, alwaar we ons kunnen verpozen in een van de horeca-etablissementen.
Aan de rand van Hattem passeren we de Joodse begraafplaats, waar zich het graf van het echtpaar Van Gelder-Bakker bevindt. Tijdens de Tweede Wereldoorlog zaten zij op verschillende adressen ondergedoken, maar vooral Elisabeth Bakker kon het – ondanks vele waarschuwingen – niet laten om haar kinderen op hún onderduikadressen op te zoeken. Zij realiseerde zich niet dat ze daarmee het leven van alle betrokkenen in gevaar bracht, en uiteindelijk liep dat fataal voor hen af: in 1944 werden Joodse onderduikers geliquideerd door het verzet.
In het centrum van Hattem komen we langs de voormalige synagoge. Joods leven bestond in Hattem al in de 18e eeuw, en de gemeenschap was in 1887 groot genoeg om een eigen sjoel in gebruik te nemen. Na de Tweede Wereldoorlog waren nog slechts zeven leden van de Joodse gemeenschap in leven, allen dankzij de onderduik. Ter nagedachtenis aan de slachtoffers zijn hun namen aangebracht op de gevel van de synagoge.
Vanaf Hattem is het nog 8 kilometer naar het station van Zwolle. Via spoorbrug de Hanzeboog steken we de IJssel over en verwisselen we Gelderland voor Overijssel. Op deze plek is al in 1864 een eerste (enkel)spoorbrug aangelegd. In 1935 werd deze vervangen door een brug met een dubbel spoor, die echter geen lang leven was beschoren: in 1940 werd de brug door het Nederlandse leger gebombardeerd en in 1945 nog eens door het Duitse leger. Daarna kwam er een hefbrug, maar deze was vrij laag en smal, terwijl de schepen steeds groter werden. Daardoor waren er regelmatig aanvaringen met de brug, wat tot stremmingen van vaar- en spoorweg leidde. Met de komst van de Hanzelijn, van Lelystad naar Zwolle, was een nieuwe brug nodig: de Hanzeboog, die in 2011 in gebruik werd genomen. Aan de overzijde van de IJssel lopen we nog langs het oude brughoofd.
In de tuin van het Zwolse gymnasium Celeanum staat het kunstwerk ‘Rozenboom’ uit 2008, ter nagedachtenis aan de Jodenvervolging. Het gymnasium was in 1942 het verzamelpunt vanwaar Joodse gevangenen naar het station van Zwolle en vervolgens naar Westerbork werden afgevoerd.
Onze wandeling eindigt anderhalve kilometer verderop bij het station van Zwolle.