U bent hier

Hoofddorp - Haarlem

Log in voor toegang tot de complete gegevens van deze wandeling.

Alle OHP'ers die op dit moment een betaald abonnement hebben, kunnen inloggen met hun gebruikersnaam en zelfgekozen wachtwoord.

Ben je al geregistreerd (heb je een account) en ingelogd? Dan is mogelijk je abonnement verlopen en hebben we de jaarlijkse bijdrage van 5 euro nog niet ontvangen. Betaal alsjeblieft je bijdrage en probeer het op een later tijdstijp nog een keer.

Ben je nog niet geregistreerd (heb je geen account) en wil je graag met ons meewandelen? Dan kun je je via deze website registreren. Gebruik hiervoor de link nieuw account aanmaken. Mocht je vragen hebben over Op Hoge Poten, neem dan  contact met ons op.

Ben je al geregistreerd, maar heb je nog geen wachtwoord gekozen voor onze website? Log dan eenmalig in met de gegevens / link die je per e-mail hebt gekregen. Daarin wordt je gevraagd om je eigen wachtwoord te kiezen.

Wandeldatum: 
zondag, 29 oktober, 2017
Afstand: 
20 km of korter

Provincie:

We starten vanaf NS- station Hoofddorp, er is daar geen zitgelegenheid om koffie te drinken, dus doe dat eerder.

Het is een wandeling door een verstedelijkt gebied, dus altijd bebouwing in het vizier en dichtbij Schiphol. Toch heeft de wandeling een groen karakter. We starten op de Geniedijk.
Nadat de Haarlemmermeer met veel inspanning was drooggelegd, werd tussen 1888 en 1903 de Geniedijk aangelegd om het zuidelijke deel van de polder juist weer onder water te kunnen zetten ter bescherming tegen eventuele vijanden. Deze dijk wasonderdeel van de Stelling van Amsterdam, een beschermingslinie rondom Amsterdam. Bij de aarden dijk verrezen forten, batterijen voor de opstelling van geschut, onderkomens en een vaart met bomvrije sluizen. Al een paar jaar na de aanleg was de dijk al achterhaald, omdat er vanuit de lucht oorlog kon worden gevoerd.
Het Haarlemmermeer werd ook wel de Waterwolf genoemd. Door het steken van turf, afkalving van het land en slechte dijken werd het meer steeds groter. Dorpen en schepen gingen er in ten onder.
In 1640 maakte Leeghwater een plan voor drooglegging. In 1836 toen het water tot aan de poorten van Leiden en Amsterdam stond werd besloten tot uitvoering. Er werd een ringvaart en dijken aangelegd en driestoomgemalen zorgden voor het droog malen.
We komen langs het Fort bij Vijfhuizen, het oudste voltooide fort van de stelling van Amsterdam.

Uiteindelijk na een lang smal pad langs de Spaarne gevolgd te hebben komen we in het centrum van Haarlem aan. Haarlem kende grote bloeiperiodes door de lakennijverheid,scheepsbouw en de bierbrouwerij. Het kende ook dieptepunten, zoals de belegering door de Spanjaarden, godsdiensttwisten en het faillissement van de stad.