U bent hier

Bunnik - Utrecht

Log in voor toegang tot de complete gegevens van deze wandeling.

Alle OHP'ers die op dit moment een betaald abonnement hebben, kunnen inloggen met hun gebruikersnaam en zelfgekozen wachtwoord.

Ben je al geregistreerd (heb je een account) en ingelogd? Dan is mogelijk je abonnement verlopen en hebben we de jaarlijkse bijdrage van 5 euro nog niet ontvangen. Betaal alsjeblieft je bijdrage en probeer het op een later tijdstijp nog een keer.

Ben je nog niet geregistreerd (heb je geen account) en wil je graag met ons meewandelen? Dan kun je je via deze website registreren. Gebruik hiervoor de link nieuw account aanmaken. Mocht je vragen hebben over Op Hoge Poten, neem dan  contact met ons op.

Ben je al geregistreerd, maar heb je nog geen wachtwoord gekozen voor onze website? Log dan eenmalig in met de gegevens / link die je per e-mail hebt gekregen. Daarin wordt je gevraagd om je eigen wachtwoord te kiezen.

Wandeldatum: 
zondag, 18 december, 2016
Afstand: 
15 km

Provincie:

We starten vanaf NS-station Bunnik. We lopen door Bunnik om op het jaagpad langs de Kromme Rijn uit te komen. Vroeger zwoegden hier de paarden die de trekschuiten van en naar Utrecht trokken, nu beulen zwetende en hijgende trimmers er zich af. We komen na het jaagpad een stuk gevolgd te hebben in landgoed Rhijnauwen met een prachtig parkbos en diverse horecavoorzieningen.

Een stukje verder komen we in Oud-Amelisweerd, dat uit 1770 dateert en dat tegenwoordig wordt gebruikt voor exposities. Amelisweerd bekend van de protesten om dwars hier doorheen een autobaan te maken. Het plan is nu om hem met enkele rijstroken te verbreden. We lopen langs kersenboomgaarden, zien aan de overkant van de Kromme Rijn het landgoed Amelisweerd dat in 1244 is ontstaan toen ridder Amelius uiten Weerde er een ridderhofstad bouwde. Na de dood van Amelius werd het door zijn drie zonen opgesplitst. Twee delen vormen het huidige Oud-Amelisweerd en het derde deel is Nieuw- Amelisweerd, dat wordt bewoond en daarom niet toegankelijk is voor publiek.

We zien indrukwekkende restanten van de oude stadsmuur en komen steeds dichter bij het stadscentrum.

De Kromme Rijn, die ons gedurende deze wandeling vrijwel steeds gidst, was ooit honderd meter breed. De rivier vormde de noordelijke grens van het Romeinse Rijk, is nu verboden voor gemotoriseerd vaarverkeer, maar wel uitermate geschikt voor kano's. De Kromme Rijn is 28 kilometer lang en begint bij Wijk bij Duurstede en eindigt in Utrecht.

Eenmaal aangekomen in Utrecht kunnen we wat drinken op het Ledig Erf om daarna via de Singel terug te lopen naar NS-station Utrecht.